Denk hieraan voordat je begint met verbouwen

Verbouwen doe je niet zomaar. Dat vergt echt wel de nodige voorbereiding. Er zijn een aantal zaken waar je van tevoren goed over na moet denken, maar uiteraard ook de juiste beslissingen over moet nemen. We vertellen je hieronder graag wat meer over zaken die betrekking hebben op hieraan denken bij verbouwen.

Het financiële plaatje

Een verbouwing kost behoorlijk wat geld. Het is belangrijk om vooraf een berekening en inschatting te maken van de daadwerkelijke kosten. Maak een begroting en neem hier alle mogelijke kosten in op. Denk aan materiaal en het eventueel huren van een afvalcontainer of gereedschap. Andere zaken die je eventueel moet opnemen in de begroting zijn de kosten voor de aanvraag van een bouwvergunning (als dit nodig is) en als je het werk uitbesteed, wat de aannemer aan werkuren kost. Door deze kosten op een rijtje te zetten krijg je een duidelijk beeld hoeveel geld de hele verbouwing gaat kosten.

Afhankelijk hiervan kan je de financiën gaan regelen, door bijvoorbeeld te kijken of je geld kan lenen voor dit verbouwingsproject, of dat je dit met eigen financiële middelen gaat betalen. Dit is een belangrijk punt als het gaat over hieraan denken bij verbouwen.

Uitbesteden of zelf doen

Ben je van plan om een gedeelte van je woning te verbouwen? Dan moet je voordat je begint wel de beslissing nemen of je het zelf gaat doen of dat je het bijvoorbeeld door een aannemer laat doen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om bepaalde klussen tijdens de verbouwing zelf te doen, en de overige werkzaamheden door een ervaren bouwspecialist.

Als je het helemaal of een gedeelte door een aannemer wil laten doen laat dan direct een vrijblijvende offerte maken. Daarnaast is het ook belangrijk of de aannemer tijd heeft. Wellicht heb je zelf al een bepaalde tijd of maand in gedachten waarin de verbouwing moet gaan plaatsvinden. Maar omdat de meeste bouwspecialisten een behoorlijke goed gevulde portefeuille hebben met allerlei klussen, is het nog maar de vraag of jouw verbouwing er nog bij past. Wil je het uitbesteden zorg dan dat je zo snel mogelijk een datum vastlegt bij de desbetreffende aannemer.

Ga je het helemaal zelf doen, maar kan je er wel een paar extra handjes bij gebruiken? Vraag van tevoren of familie of vrienden je willen helpen. Doe dit ruim op tijd, dan kan iedereen een plekje vrij maken in de vaak toch al overvolle of drukke agenda.

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Begin nooit aan verbouwing als je niet zeker weet of er een bouwvergunning nodig is. Bovendien moet je er ook opletten, dat als je een aanvraag voor een vergunning doet je deze niet ook meteen al krijgt. Twijfel je of er voor de verbouwing een bouwvergunning nodig is? Informeer dan eens bij de gemeente waar je woonachtig bent of zoek naar informatie op internet. Ook een belangrijk aspect als het gaat over hieraan denken bij verbouwen.